Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.12.2008 02:57 - alpha-centauri
Автор: nueno Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2409 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 10.12.2008 11:45


Напоследък ми се случва да попадам на теми и коментари, които неизменно се изместват в една посока:

"Ех, в ония времене, когато мъжете бяха истински мъже, жените - истински жени, а малките космати същества от Алфа Кентавър... - малки космати същества от Алфа Кентавър"

Или по-точно казано - "Време за мъже".

Държа да отбележа, че тук почти няма да се говори за неща от типа на "ама тя кво иска, аз..." едикакво си и "той е истинско прасе, през цялото време въобще не...", така че ще се наложи да ви разочаровам ако търсите нещо забавно и пикантно или дори нещо с цел "ела с мен в пещерата, да се заяждаме в блога с ламята". По-скоро обсъждам суха теория.

Като се дистанцираме от личното си възмущение, трябва да признаем, че щом толкова различни хора го посочват, коментират, обсъждат и разглеждат като проблем, то най-вероятно не става въпрос за временно явление, а по-скоро за установен процес.

Чета, а съм сигурен и вие, изречения от типа на "голяма част от жените са повече пичове от мъжете", "повечето мъже са лигльовци" и дори отчаяното "няма ли истински мъже?".

Тъй като не вярвам в случайността, т.е. не повече, отколкото е необходимо или логично, считам, че за целия процес си има разумно обяснение. Аз не съм социолог, така че концепциите, които използвам, не са нито професионални, нито почерпени от авторитетен източник, цитиран впоследствие в "използвана литература" в края на курсовата раб-.. ъъъ имам предвид в края на този текст. Прилагам единствено щипка здрав разум.

Ако разгледаме социалната динамика на едно общество, за да съществува то в естествено равновесно положение, е необходим баланс на фактори като социален натиск, агресия и т.н. Много хора често "оплюват" различните от тях, без да са наясно, че без тези различия, при това КОРЕННИ различия, нямаше да сме способни на съществуване в този вид. Аз често казвам и продължавам да го твърдя, че би било ужасно лошо светът да е пълен с хора като мен, защото аз едва се понасям и така. Ако сме повече - просто абсурд. И това важи за абсолютно всеки един. Ако целият свят се състои от "готини пичове", като "готини пичове" е класификация според преценката на даден индивид, то тогава как по дяволите можем да различим приятелите си измежду тези хора? Ако всички се разбират добре с мен и аз с всички се разбирам прекрасно, няма да мине много време преди да изперкам от еднаквостта. В един свят на пълна еднаквост и съвпадане на вкусовете, няма да има значение кой точно съм аз, както и кой точно е човека отсреща. И без това ще сме взаимозаменяеми. Не че сега не сме парчета от пъзела на живота, но някакси поне някой от нас са ъгли, други са фона около основната част от картината и си приличат като капки вода с останалите парчета около себе си. Трети са конкретна част, пасваща някъде. Четвърти са уникални снежинки, които дори не са част от този пъзел. Т.е. тук с много думи казах следното: "Ако всички мъже бяха пичове, щеше ли изобщо да има някакво значение?"

И тук дори не говорим за "трябва да има лошо качество, за да оценяваме доброто". Кой изобщо е в състояние да определи дадено качество - добро, лошо, неутрално? Всеки си харесва някого, всеки си има нещо, което го стопля отвътре или отвън. "За всеки влак си има пътници" не е утешителна фраза за "загубеняците", нито е фраза от най-новата рекламна кампания на БДЖ. Истина си е. От тези, простичките, дето звучат много добре с няколко думи или под формата на текст на песен и дори няма нужда да ги обясняваш надълго и нашироко.

Еманципацията остана в миналото. В днешно време жените няма нужда да се борят за правата си. Те си ги имат и никой не ги гледа "отгоре". Може да ви се струва че сте обект на дискриминация, защото едикакво си, но всъщност истината е, че хората вече никого не дискриминират. Повечето ви мразят на общо основание и поравно, без значение какви сте (: Те просто ви мразят, защото сте там. Или защото не сте. Защото сте "от другаде". Или защото сте "оттук".

Понеже позицията на жените е еквивалентна на тази на мъжете (не казвам равноправна умишлено, защото този въпрос отдавна не стои), този процес на свръх-натрупване на социално напрежение води до освобождаване под друга форма. Докато жените стават по-агресивни, мъжете възприемат малко по-пасивна социална роля. Става невъзможно за всички да бъдат еднакво агресивни, защото голяма част от жените не харесва тази агресия. Като казвам агресия нямам предвид, че хората се пребиват един-друг и си ръмжат (въпреки че от време на време очевидно И ТОВА правят). По-скоро имам предвид активността на социалното поведение. Тъй като все повече жени отказват комуникация и контакти с мъже, които продължават да се придържат към рамките на стария модел, появява се поведенческа ниша за мъже, които нямат нужда да демонстрират такава агресивност, за да общуват успешно. Съответната ниша е с незапълнен капацитет и увеличаващ се брой мъже се ориентират в нейна посока. В резултат те далеч не са "това, което бяха", по думите на жените. Няма и как да бъдат - след като самият естествен процес на "търсене-предлагане" е определил тенденциите за развитие в друга посока. Докато на даден човек му се позволява и у него се толерира липсата на показност и агресивност, той и не би искал да ги проявява. Най-вероятно при конкретен стимул (ако не се държи по определен маниер, никога няма да си намери партньор) този човек би изменил поведението си. Но тъй като този въпрос не стои, социалната структура претърпява едно такова "наместване на ролите".

От тази гледна точка аз държа да НЕ отправям обвинения. Жените били агресивни - ми харесва им, да бъдат агресивни. Мъжете били емоционални и чувствителни. Щом има някой, който да ги одобри в рамките на обкръжението им (хората са си социални животни), значи всичко си е наред. Едновременно смешно и иронично е, когато чуя женското мнение "ние ги направихме такива". Първо - защото е вярно отчасти и второ - защото води до вярна концепция, изхождайки от изцяло погрешно допускане. Мъжете винаги са си били такива. Само дето не са смеели да го проявяват толкова открито. Или добре де, не са били точно такива, но е съществувала възможността за тази тенденция, затвърдила се с времето.

Понеже светът ни, като се отвървем от предразсъдъците си поне временно, е малко по-разнообразен, обичайно е да срещаме и отклонения от общоприетото. И по-точно, вече има толкова различни "частно-приети" модели на поведение, че става все по-трудно да се обобщава, т.е. да се обобщава коректно.

Моят приятелски съвет относно това новосформиращо се социално многообразие, обусловено от ... какво ли не, всъщност... е да се държим по-гъвкаво с хората, да се научим на търпение и като цяло - да се научим да се ориентираме по-добре. Няма смисъл да се ядосваме на някого, че не се вписва в предварително изградените ни критерии. Няма смисъл и да се оплакваме, че отказваме да си отворим очите, за да погледнем човека до нас. Пътят напред криволичи по различни пътеки. Успех в избора на вашата.

И за да не завърша като някаква безкрайно човеколюбива личност, ще добавя любимата ми (отскоро) фраза:

I hope it"s true that every snowflake is unique, because I never want to see one like this again.


Тагове:   alpha,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. catforlife - Както винаги И за мен беше удовол...
10.12.2008 20:44
Както винаги И за мен беше удоволствие да го прочета! Търпението е много важен урок..., но не всеки го научава...
Въпреки че съм съгласна с тезата ти ...винаги се опитвам да съм гъвкава с хората...също и търпелива, но все пак си запазвам правото да се вбесявам понякога...(на същите)
цитирай
2. albizia - Not a racist. Hate everyone :)
11.12.2008 20:59
Прекалено културен и труден за преглъщане от хора с ограничен умствен капацитет си го написал тоя постинг. И как, аджеба, ще се измъкнем от клишето, като не можем да зацепим, че сме вътре? :)))
Да, де. Лигавя се очевидно. Но съм напълно съгласна, че качеството се определя по крайно субективен критерий, защото всеки търси за себе си нещо различно. А това какво търси мнозинството се променя с времето, както и всичко останало. Мода.
цитирай
3. анонимен - анонимен
06.01.2009 21:48
Значи "Русалката" на Ингеборг наистина си отива...
цитирай
4. анонимен - EXcwVJihzyFohI
23.05.2011 18:19
L61Afm , [url=http://bccmqacuryhv.com/]bccmqacuryhv[/url], [link=http://lggsuhsjpeim.com/]lggsuhsjpeim[/link], http://pmruyyqcupvi.com/
цитирай
5. анонимен - GxZXDxOymAFT
23.05.2011 18:44
fxEmWA , [url=http://yahzclxyzcgi.com/]yahzclxyzcgi[/url], [link=http://crviikhccyfn.com/]crviikhccyfn[/link], http://lvyxdtqetyen.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nueno
Категория: Лични дневници
Прочетен: 285192
Постинги: 39
Коментари: 139
Гласове: 1129
Архив
Блогрол
1. lrll