Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.02.2009 14:06 - Brothel for Slaking Intellectual Lusts
Автор: nueno Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1179 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2009 15:03


Преди известно време играх една безкрайно интересна игра (нарича се Planescape Torment) и се сблъсках с много любопитна концепция, за която винаги съм искал да пиша, но досега някак все други неща изместваха темата от прякото ми внимание.

Става дума за един фентъзи-свят (естествено), в който - наред с всичко друго - има доста фракции, всяка от която изповядва различни възгледи и счита за правилни различни философски концепции.

Една от въпросните фракции са "the Sensates" (Сенсуалистите), чиято философия гласи следното: "всяко живо същество трябва да изпита колкото се може повече от мултивселената". Един от членовете на тази фракция е Сукубус - невероятно красив демон в женски образ, чиято красота и целувка са смъртоносни. Името й не става известно, но самата тя се нарича Fall-From-Grace(в превод: грехопадение, първороден грях). Както тя самата се изразява за себе си:

"Аз съм танар"ри [вид демон], и по-точно сукубус. Опасявам се, че демоните от моят вид се срещат прекалено често. По-голямата част от нашата раса прекарват времето си съблазнявайки смъртните с различни видове плътски удоволствия. Аз ... смятам че съм се отдалечила от това. Мисля че в крайна сметка това е прекалено тривиален и непродуктивен начин за прекарване на времето, което ни е дадено в мултивселената. Могат да се правят толкова много други и различни неща".

Та въпросният сукубус (отдалечил се от природата си и заменил плътските удоволствия с философията) е основателка на "Бордей за удовлетворяване на страстите на разума" (Brothel for Slaking Intellectual Lusts). В общи линии това е място, което всеки може да посети, за да задоволи своите интелектуални нужди. Удоволствията не са съсредоточени само във физическия спектър. Голяма част от едно истинско удоволствие е да участваш в интелигентен разговор и да упражняваш изкуството на общуването с някого. Мястото е създадено така, че да удовлетвори нуждите дори на най-закоравелите чисти интелектуалци. Целта му е да стимулира мисълта, да повиши равнището на възприятие - самоосъзнаване и възприемането на останалите, създаване на нови начини за "изживяване" на другите хора.

Процесът е двустранен, разбира се, и макар проститутките (точно така ги наричат в играта - prostitute) да са едни от най-интелигентните и умни създания, които човек би могъл да срещне, и макар да са специално подготвени и обучени за своята роля, те продължават да се учат във всяко едно отношение, докато вършат своята работа. Взаимодействието с посетителите извисява тяхното собствено познание на нови равнища. Едно от най-важните им качества е - естествено - красноречието. Всяка от тях разполага и свободно владее всички изразни средства - като някои от тях - на различни езици. Използването на езикови средства за събуждане на емоции в другите е трудно за изучаване умение, но всичките девет момичета чудесно се справят с него, всяка по свой начин.

Вивиан е специалистка по благоуханията. Всякакви видове - ароматни свещи, пръчици, парфюми - всичко.  "Химичната" част на общуването и връзката между сетивното и интелектуалното. 

Жулиет е специалистка по любовните въпроси - връзки, взаимоотношения, съвети, мисли, чувства. Нещо като най-добрата приятелка, която от всичко разбира и дава съвети :P

Нени-Деветооката изглежда наивна като малко момиченце и винаги се изненадва от всичко. Така и не разбрах точната й функция, но според мен тя демонстрира необходимия наивитет ако щете и желание на всичко да погледнем като на нещо напълно ново и неизживявано досега, т.е. да се откажем да разглеждаме нещата само през призмата на опита си, за сметка на възможността да ги видим в напълно нова и различна светлина.

Мариса е медуза-горгона (или горгона-медуза). Погледът й е убийствен и вкаменяващ (буквално). Обикновено носи пурпурен воал, за да предпази посетителите от ефекта на очите си.

Кесай-Серис е специалистка по сънищата (моята любимка). Тълкува, интерпретира, разговаря, коментира, обяснява. Най-добра е в еротичните сънища и с нея човек може доста да си поговори и за секс. Но не е човек, а thiefling (това е кръстоска между човек и демон, но демонската част е по-мъничка).

Ксимакси-Змийски-Език е много добра в обидите. Не, тя не е просто добра, тя е направо friggin" genius. Псувни, обиди, наскърбявания, остър език, сарказъм - каквото душа поиска.

Долора е специалистка по дебати и спорове, а също така и по интелектуални игри. Играе всякакви видове board strategy games. Освен това е .. ъх.. ако в този свят технологията беше достатъчно напреднала, щях да я нарека андроид. Нещо такова е - само че има и магически елемент в цялото нещо, който замества "твърде-високо-технологичния".

Ив-Разказвачката-на-Истории - тя разказва много и различни истории и слуша и запомня всички истории, които някой й разкаже. Цяла енциклопедия е. Някой ден ще публикувам тук някоя от нейните истории.

Еко - поне в началото на играта - нямаше език (милата). После се намери начин да й помогна, но така и не разбрах каква точно е нейната функция. Освен ако не е била да изслушва търпеливо и да не казва нищо, само да кима разбиращо. Понякога хората имат нужда и от това...

Интересно ми е дали подобна концепция съществува и в съвремието - на мен със сигурност би ми било интересно да посетя подобно място. Чудя се също какви ли биха били "съвременните" еквиваленти на момичетата, ако историята се развиваше в нашия свят.

И като стана дума за Fall-From-Grace - нейната фраза, която бързо ми стана любима.

"Simple minds - simple pleasures".


Тагове:   Intellectual,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nueno
Категория: Лични дневници
Прочетен: 285155
Постинги: 39
Коментари: 139
Гласове: 1129
Архив
Блогрол
1. lrll